Filip Kulisev: Svetový fotograf, ochranca prírody a ambasádor slovenskej kultúry

Filip Kulisev, Master QEP, FBIPP, je jednou z najvýznamnejších osobností v oblasti svetovej fotografie. Jeho meno je známe nielen vďaka nepopierateľnému talentu zachytiť prírodné krásy, ale aj pre jeho záväzok k ochrane životného prostredia a prírodného dedičstva. Ako fotograf a cestovateľ sa Kulisev vydal za hranice obvyklých destinácií, aby na svojich záberoch zvečnil zákutia planéty, ktoré by mohli byť bez jeho intervencie opomínané alebo dokonca zničené.

Od založenia svojej spoločnosti Amazing Planet v roku 2001, Filip Kulisev prispieva k rozvoju fotografického umenia na Slovensku aj v zahraničí. Spoločnosť sa špecializuje na tvorbu vysokokvalitných interiérových obrazov, exkluzívnych kalendárov a publikácií, ktoré sú nielen esteticky valné, ale súčasne plnia edukačnú funkciu o prírodnej biodiverzite a potrebe jej ochrany.

Jeho fotografické diela boli ocenené mnohými medzinárodnými cenami. Významným míľnikom v jeho kariére bolo získanie titulu Master QEP, najvyššieho európskeho ocenenia pre profesionálnych fotografov, ktoré mu bolo udelené v novembri 2010. O dva roky neskôr získal aj prestížne ocenenie Fellowship od Britského inštitútu profesionálnych fotografov (FBIPP) v kategórii prírodné scenérie, čím sa zaradil medzi elitu vo svojom odbore.

Filip Kulisev je autorom jedenástich exkluzívnych monografií. Jeho publikácie, ako "100 Divov", "Amazing Planet", a "Úžasné Slovensko", predstavujú krásy Zeme v celkovej harmónii a vyzývajú k ochrane jej unikátnych prvkov. Napríklad kniha "100 Divov" z roku 2009 zaujala čitateľov predstavením sto najkrajších častí sveta, ktoré majú byť chránené pre budúce generácie. Kulisevove knihy vyšli v mnohých svetových jazykoch a dosiahli významný medzinárodný úspech.

Okrem fotografovania a písania kníh sa Filip Kulisev venuje aj výstavnej činnosti. Jeho práce boli prezentované na viac ako 200 individuálnych výstavách po celom svete, vrátane miest ako Sydney, New York, Moskva, a Monako. Vystavoval aj v prestížnych priestoroch ako sú OSN v New Yorku či na svetovej výstave Expo 2020 v Dubaji.

Jeho diela sa nachádzajú v súkromných zbierkach mnohých významných osobností ako je pápež František, britský princ Charles, alebo monacké knieža Albert II, ktorí oceňujú nielen jeho umenie, ale aj jeho záväzok k ochrane prírody.

Jeho prístup k fotografovaniu a ochrane prírody je príkladom toho, ako umenie a vedecký pohľad môžu ísť ruka v ruke. Filip Kulisev neustále dokazuje, že fotografia je nielen forma umenia, ale aj mocný nástroj pre zmenu a ochranu našej planéty, čím inšpiruje nielen fotografov, ale aj ochrancov prírody po celom svete.

Filipovu tvorbu si môžete tu:

https://www.amazing-planet.com/author?lang=sk

https://www.instagram.com/amazingplanet.filipkulisev/

https://www.facebook.com/amazing.planet.filip.kulisev

Foto: Filip Kulisev

Previous
Previous

Ľuboš Krahulec

Next
Next

Katarína Grajcaríková