1. máj

Nadchádzajúci 1. máj sa blíži a s ním aj tradície a symbolika spojená s týmto dátumom. Často sa tento deň spája s obrazom socialistických pochodov na oslavu práce alebo s idylickými scenériami stavania májov na vidieku. Avšak, za týmito obvyklými obrázkami sa skrýva hlbší a fascinujúci symbolický význam, ktorý siaha do minulosti a vplýva na súčasnú kultúru.

Jedným z aspektov 1. mája, ktorý nie je tak široko známy, je jeho spojenie s Beltainom, považovaným za najsilnejšiu noc v tradičných kultúrach. Beltain je pohanský sviatok oslavy jari a plodnosti, ktorý sa koná okolo 1. mája. Tento sviatok je sprevádzaný rôznymi rituálmi a tradíciami, ktoré slávia obnovu prírody a začiatok plodného obdobia.

Jedným z najcharakteristickejších symbolov Beltainu je veniec na palici zo stromu (brezy), často označovaný ako májka. Tento symbol sa často spojuje s plodnosťou a životodarnou silou prírody. V mnohých kultúrach sa veniec na palici vystavuje ako znamenie splynutia mužských a ženských energií, čo predstavuje základný prvok života a obnovy.

Okrem symboliky plodnosti a obnovy má Beltain aj hlboký duchovný význam. Pre mnohých je to čas prebudenia a obnovy, ako aj pre oslavu vzťahov medzi ľuďmi a prírodou. Beltain nám pripomína, že sme súčasťou väčšieho celku a že naša existencia je úzko prepojená s cyklami prírody.

Pre mnohých moderných ľudí môže byť Beltain a jeho súvislosť s 1. májom nepoznaným konceptom. Avšak, hlboká symbolika a význam tohto sviatku môžu slúžiť ako inšpirácia na uvedomenie si nášho miesta v prírode a našich vzťahov s ostatnými ľuďmi.

Tento 1. máj sa tak môže stať príležitosťou na hlbšie zváženie týchto aspektov a možno aj na oslavu spojenia s prírodou a s ostatnými ľuďmi. A možno aj na vystavenie vlastnej májky ako symbolu plodnosti a jednoty s prírodou. Takže nech už trávite tento deň akokoľvek, dajte si pozor na jeho hlbší význam a možno sa nechajte inšpirovať tradičnými hodnotami a symbolikou, ktoré Beltain a 1. máj prinášajú.

Foto: Gabriela Teplická

Previous
Previous

Martin Vrabko

Next
Next

Dávid Ilkovič